Skip to main content
Gemaakt op:
06 oktober 2021

Aantal:
  • 937 x gelezen

onderwerp:

All images and videos are copyright:
© LDB Production | 2005

Auteursrecht:
Levin den Boer

Speeltuinbende test nieuw speelbos in de Efteling

Deze maand wordt het nieuwe speelbos Nest! in de Efteling getest door verschillende leden van de Speeltuinbende van stichting het Gehandicapte Kind. De Speeltuinbende is een groep kinderen, met en zonder beperking, die zich inzet voor een omgeving waar ieder kind onbezorgd samen kan spelen. Afgelopen weekend, vlak voor de start van de Week van de Toegankelijkheid, kwamen de eerste kinderen langs. Na hun beoordeling van Nest! kwamen de groene bordjes omhoog. “Het is super mooi dat de Speeltuinbende het erg naar hun zin had in Nest! en dat het is goedgekeurd. Er is maandenlang heel hard gewerkt om dit speelbos zo toegankelijk mogelijk te maken voor kinderen met en zonder beperking. Met deze test vallen alle puzzelstukjes hun plek”, vertelt Fons Jurgens, Algemeen Directeur Efteling.

Onbezorgd samen spelen
Tijdens de test kwamen verschillende elementen aan bod. De Speeltuinbende is zeer ervaren in het testen van speeltuinen en volgt een standaard programma. Er wordt gekeken naar bespeelbaarheid, informatievoorziening, sociale en fysieke toegankelijkheid. Centraal staat dat alle kinderen, met of zonder beperking, onbezorgd samen kunnen spelen. “Dat onze Speeltuinbende het nieuwe speelbos mag testen is natuurlijk erg speciaal. In de ontwerpfase heeft stichting het Gehandicapte Kind advies gegeven over de toegankelijkheid van Nest! Het voelt erg volledig dat de Speeltuinbende ook een eindadvies mag geven en hun reactie is erg enthousiast en positief”, vertelt Henk-Willem Laan, directeur stichting het Gehandicapte Kind.
 
Eerste reactie
Eén van de eerste testers was Duncan (8 jaar). Hij noemde Nest! “super leuk”, omdat hij ondanks zijn handicap en rolstoelafhankelijkheid ook lekker kan spelen in het speelbos. “Het allerleukste vond ik de wiebelbrug in het vlonderpad en het groene pad met de hobbelige houten balken. Daar kon ik lekker overheen crossen. Maar ook de glijbaan is super leuk. Daar kon ik helemaal met mijn rolstoel komen en samen met mama van afglijden”, vertelt hij enthousiast.
 
Toegankelijkheid in de Efteling
Toegankelijkheid staat al jarenlang hoog in het vaandel bij de Efteling. Sinds de oprichting in 1952 is het belangrijk geweest dat iedereen zich thuis en veilig voelt. Nest! is een plek waar iedereen zich thuis kan voelen: alle jonge kinderen met of zonder beperking kunnen daar samen spelen. Bij de totstandkoming van Nest! is zeer nauwkeurig gekeken naar de toegankelijkheid van het speelbos voor verschillende doelgroepen. Hierbij is onder andere advies ingewonnen bij stichting het Gehandicapte Kind.