Skip to main content
Gemaakt op:
06 november 2021

Aantal:
  • 998 x gelezen

onderwerp:

All images and videos are copyright:
© LDB Production | 2005

Auteursrecht:
Levin den Boer

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

NIJMEGEN - Live vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen presenteert NPO Radio 1 voor de vierde keer Het Groot Dictee der Nederlandse taal. Frits Spits van De Taalstaat is gastheer. Voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet leest het dictee voor dat is geschreven door taalkundige Wim Daniëls. Bij de Prominenten werd Pieter Derks winnaar. Maar de echte winnaar is de 20-jarige Suzanne Voets, Student Nederlandse Taal & Cultuur.

Het dictee wat de kandidaten mochten schrijven was;

Vaccinatiefascinatie

Door de maandenlange tumultueuze vaccinatierace, waarin prik na prik is gezet – de grand prix op het circuit in Zandvoort, waar ook flink geracet werd, uiteraard niet meegeteld – mag je ervan uitgaan dat 2021 als coronavaccinatiejaar in de annalen terechtkomt.
6 januari startte Nederland met vaccineren, op de dag van de gewelddadige inbezitneming van het Capitool in Washington door trumpisten, een actie die door sommigen getypeerd werd als een middeleeuwse veldslag.
Daarin is de vaccinatiecampagne godzijdank niet ontaard, maar ze is wel gekruid om niet te zeggen gepeperd verlopen, soms met scheldkanonnades over en weer tussen vaxers en antivaxers.
Sommige zelfverklaarde immunologen vergastten hun Twittervolgers, Facebookvrienden, tantes en ooms de voorbije maanden op gloedjenieuwe theorieën over virussen en bacteriën.
Uit een blijmoediger vaatje tapte een aimabele kloosterzuster die ik ’s ochtends een keer ontmoette in de buurt van ’s-Hertogenbosch tijdens een wandeling onder een wolkeloze hemel op een glooiing van een zandweg met een weids uitzicht over weidevelden en haar abdij.
Ze noemde zichzelf droogkomisch een non-vaxer, die zich had laten inenten bij een van de nabijgelegen Noord-Brabantse GGD’s waar, zo voegde ze eraan toe, non-stop ingeënt werd.
Onze gedachtewisseling inzake vaccinatie gaf ze extra cachet met een poëzieregel van de 19e-eeuwse predikant-poëet De Génestet, die op 31-jarige leeftijd overleed aan tuberculose, een infectieziekte, bacterieel van aard, die wereldwijd nog altijd huishoudt.
Ik vind, zei ze ootmoedig, wat hij vindt en wellicht vind jij dat ook: de kunst is om met een milde lach alsof je niet strijdt, te strijden.

Wim Daniëls, 2021